V 37 Sankt Petersburg

 

Måndagen den 10 september

Efter en god natt sömn var dt dags för första frukosten. Den var ju inte som hemma, Yoghurten var konstigt smaksatt med söta frukter samt äggen var kokande i 20 minuter, men det fanns pålägg, bröd och kaffe som smakade bra.

Klockan 10:00 var det dags för första aktiviteten, en rundtur i staden med vår duktiga guide. Hon beskrev Peter den förstes storslagna planer om uppbyggnaden av Sankt Petersburg, vilket blev hans livsuppgift och skötebarn. Byggandet av den nya huvudstaden krävde mycket och kostade många tusen människor livet. Tsar Peter själv bodde inte så storlaget, hade ett sommarhus som inte var särskilt glamröst, visserligen inom mina mått, riktigt stort.

Vi passerade huvudgatan som 1738 fick namnet Nevskij Prospekt, som är en så gott som spikrak gata genom Sankt Petersburg. Alla byggnader oavsett under vilken tidsepok de har tillkommit är ungefär lika höga.

Vi passerade vinterpalatset, samt Isakkatedralen. Isakkatedralen är den största kyrkan i Sankt Petersburg. Den invigdes på 1850-talet. Allt med Isakkatedralen är överdånigt och stort. Bara dörrarna till kyrkan väger 20 ton vardera. Inget att ta lätt på med andra ord.

Vår guide i diskussion med ressällskapet

Vi stannade och fotograferade Peter Paul-katedralen som är stadens högsta byggnad med sin 121,8 meter höga spira. Katedralen är en av stadens mest intressanta sevärdhet med sina konstskatter och imponerande tvillingtorn. Peter-Paulskatedralen uppfördes innanför murarna av Peter-Paulsfästningen, S:t Petersburgs allra första byggnad som var tänkt som ett skydd mot svenskarna.

Flera stora byggnader åkte vi förbi, ytterligare en katedral, Kazankatedralen som byggdes mellan 1801 och 1811, och blev 1812 ett monument över segern i Napoleonkriget (på ryska Fosterländska kriget). 1837 restes i parken framför Kazankatedralen två statyer över fältmarskalken Kutuzova, vars begravning hade hållits i just Kazankatedralen, och generalen Barklaja-de-Tolli, vilka både hade slagits i kriget mot Napoleon. I början av 1930-talet stängdes kyrkan och 1932 öppnades där ett museum över religionens och ateismens historia. Under andra världskriget skadades Kazankatedralen av bombningarna, vilket än idag kan ses som ett märke i taket, på kupolens insida. 1991 började åter gudstjänster hållas i kyrkan.

Det mäktiga Palatstorget är huvudtorget i Sankt Petersburg och namnet på det torg som ligger mellan Vinterpalatset och Generalstaben (ryska arméns högkvarter) och från vilket huvudgatan Nevskij Prospekt tar sin början. Under tsartiden var torget en populär plats för militärparader, men det har även hunnit med att vara skådeplats för kända händelser som blodiga söndagen (22 januari 1905) när hundratals fredliga demonstranter sköts ner av tsarens imperialgarde och oktoberrevolutionen (8 november 1917) när den provisoriska regeringens fäste Vinterpalatset stormades.

Utanför kyrkan poserade en utklädd person som gärna vilje bli fotograferad med någon av oss för att få
betalat

Kyrkan vid blodet, kanske den vackraste och mest utsmyckade kyrkan i St Petersburg, byggd till ära för Alexander den andre efter en terrorist attack mot honom på den plats där kyrkan byggdes 1907. Här stannade vi för fler foto.

Efter stadsrundturen begav vi oss ut till Petrodvorets, Peter den stores sommarpalats. Vi åt lunch i närheten av slottsparken.

 

Det smakade bra med, soppa, kyckling, pannkaka och kaffe.

Efter maten besåg vi den enorma paltset med slottsparen med de mäktiga fontänerna. Peter den Store hade inspirerats av Versailles, men vill bygga något mer imponerande.

Hela gänget på 24 personer uppmärksamt lyssnade på allt som guiden berättade om denna otroliga park

Mycket olika fontäner och utsmyckningar i trädgården

Palatset ligger på en kulle vid finska viken, 3 mil väster om Sankt Petersburg.

Peterhofs palats är inte minst känt för alla fontänerna i parkanläggningen, här finns 176 fontäner, och 4 kaskader. Mest känd är Stora kaskaden, en magnifik vattentrappa nedanför palatset, bestående av 64 fontäner och 37 förgyllda bronsskulpturer, däribland skulpturen av Simson som bänder upp Lejonets gap, ur vilket en 20 meter hög vattenstråle sprutar, skulpturen symboliserar Rysslands seger över Sverige i Slaget vid Poltava.

Vattenförsörjningen besörjs av tyngdlagen, då vattnet av egen kraft strömmar ner till fontänerna uppifrån parkens högre belägna delar.

Vi var tillbaka till hotellet senare än tänkt eftersom det var trafikstockning i staden.

Kvällens buffé gick att äta men var ingen höjdare.

På denna länk finns mycket bilder från Sankt Petersburg.

Tisdag 11 september

Frukosten denna morgon var bättre eftersom jag upptäckte att det fanns havregrynsgröt och den smakade riktigt bra.

Efter frukosten begav vi oss till Eremitaget, ett av värdens mest berömda museer för västerländsk konst. Har bodde tsarfamiljen fram till revolutionen.

Det är kanske bara Louvren i Paris som kan mäta sig med Eremitagets rikedomar.

Eremitaget består av sex byggnader längs Nevas flodbank i centrala Petersburg där Vinterpalatset är den mest framträdande. Västeuropeisk konst dominerar och tar upp 120 rum i fyra av byggnaderna. Till museets främsta stoltheter hör målningar av renässansens mästare som da Vinci, Raphael, Giorgione, Titian och Michelangelo. Av idag tio kända originalmålningar av da Vinci världen runt finns två på Eremitaget, däribland "Madonna Litta". Men här finns målningar av snart sagt alla betydande västeuropeiska konstnärer från 1500-talet och framåt: Ribero, Zurbaran, Velazquez, El Greco, Rubens, Poussin, Monet, Cezanne, Gauguin och van Gogh.

Nedan en rad konstverk som jag blev förtjust i.

Den tavla gjord av Vincent van Gogh
Henri Mattise
Denna tavla pratade vår guide mycket om son handlade om den förlorade sonens återkomst.
 
Vi ägnar en stund åt Rembrandtsalen med en diger samling av denne mästare. De stora samlingarna av Matisse och Picasso hör också till de mest uppskattade.

Eremitaget innehåller också en mängd andra föremål, allt från arkeologiska fynd från 2-3000 före Kristus till unika samlingar av vapen, mynt, smycken, porslin m.m. Vi koncentrerar oss dock på de västeuropeiska mästarna. Många av salarna i Eremitaget är i sig själva värda ett besök med vackra takmålningar och andra utsmyckningar.

Lunchen denna dag avnjuts i Prins Vladimirs palats i närheten av Eremitaget.

Tanken var att et skulle finnas tid för shopping, men eftersom det var så mycket att titta på blev vi försenade.

Vi gick i alla fall tillbaka till hotellet medan övriga tog bussen, vi skulle på Folklore föreställning på kvällen.

Det visade sig att föreställningen var framflyttad en halvtimma, Berit fick av en händelse veta det eftersom hon var i butik vid hotellet och mötte en av de övriga resenärerna som fått veta det i bussen tillbaka till hotellet.  Det blev snabbt att rigga om och kamma till sig inför kvällen evenemang som var Folklore i Nikolejevskil – palatset. Vi fick se och höra genuin rysk sån, musik och dans. De var verkligen duktiga. I pausen bjöds vi på champagne samt snittar med rysk kaviar bland annat.

Ingen riktigt bra bild, men som ett minne från kvällen.
Efter föreställningen återvände vi till hotellet för supé, Var inte speciellt hungrig efter de goda snittarna.
Lite mat och ett glas vi gick att trycka ner.

 Onsdag 12 september

Efter en ordentlig frukost med gröt. åkte vi klockan10:00 ut till Katarinapalatset som ligger i Tsarskoje Selo, drygt 3 mil utanför St Petersburg.  Det var många grupper som skulle bese detta palats så det blev att köa och vänta på vår tur, men så småningom kom vi in för att se allt det otroligt fina och alla guld- glänsande rummen

En otrolig trädgård  fick vi se när vi äntligen kom in.
 
Palatset ritades av Rastrelli och skapades av kejsarinnan Elisabet. Senare byggdes slottet ut av Katarina den Stora. Vi beundrar det magnifika palatset med bl.a. Rastrellis stora sal med den väldiga takmålningen

Ett av de mest intressanta rummen var Bärnstensrummet som var en gåva av den preussiska kungen Fredrik Vilhelm I till den ryske tsaren Peter den store och överlämnades 1716. Gåvan var ett rum med väggar av bärnsten samt flera inredningsföremål av bärnsten. Rummet var installerat på stadsslottet i Berlin men flyttades till Ryssland efter att den ryske tsaren visat sin beundran för det. Där visades rummet först i Eremitaget i Sankt Petersburg, men flyttades senare till Katarinapalatset i Tsarskoje Selo.

Har inga foton frän Bärnstensrummet eftersom vi inte fick fotografera i det rummet.

Under Andra världskriget demonterades rummet av tyska soldater. Det visades tillfälligt i en utställning i Königsberg. Därefter är rummets öde okänt. Enskilda delar som ett skåp och en mosaik upphittades i Tyskland efter kriget.

Efter en promenad i den stora trädgården, där vi fick höra 4 män sjunga ryska sånger, fantastiskt fint i ett
rum med fin akustik.

Det var även populärt att som brudpar bli fotograferade i denna park samt åka gondol. Det finns en sägen som säger att om man ser ett brudpar i godolen får man önska sig nåot, vilket jag också gjorde.

 

Palatset på utsidan.
Vi avslutade med att äta lunch på en mysig restaurang i Tsarskoje Selo, där vi fick rödbetssoppa. Den var inte riktigt så som Birgitta önskade sg.

Vi återvände till hotellet för den vanliga buffén, innan vi gick till sängs. Det fanns inte mycket tid för shopping vilket gjorde att vi sparde pengar.

 

Torsdag 13 september

Så var det dags för hemresa. Vi avreste från hotellet 6:45 med buss som tog oss till flygplatsen. Det var köer och vi hade inte mycket tid på oss för inköp i Taxfri.

Vi fick i alla fall tag in Whiskey som var det viktigaste, skulle ha köpt lite godis men kunde inte välja så det blev inget.

Vi hann på flygplanet i tid men i sista minuten.

När vi landade på Arlanda sa vi hej till Berit och vi övriga tog buss samt pendeln till Södertälje.

Där väntade vår bil på oss som sedan tog oss vidare till Åby där Dagmalms väntade på oss med en god gryta bestående av bland annat kantareller, mums.

Bo visade lite papper från mamma och jag tyckte det var kul att spara mammas och pappas vigselbevis.

Samt kostnaden för vårt bröllop på Ombergs turisthotell.

 

Fredag 14 september

Hemma igen efter en mycket intressant resa, mycket att smälta.

I dag blir det tvätt och handla mat.

En lugn kväll.

 

Lördag 15 september

Tobias var ensam hemma, resten av familjen var på hundtävling. Vi kom överrens om att åka ut till honom träna golf, mm.

Vi började med att lösa melodikrysset, lyckades inte riktigt med de sista orden, tyvärr.

Så åkte vi ut till golfbanan, jag tränade bunkerslag, vilket jag tycker är svårt. Tobias och Knut övade mer på att kunna slå långt.

Det var tävling på golfbanan: Solkusten Masters hosted by Joakim Haeggman  .

Här kollar Joakim puttlinjaen och puttar i bollen 

Vi åt lunch och stannade tittade på tävlingen till slutet, det blev särspel. Jag fick eller tiggde en golfboll av den spelare som kom trea, hoppas nu den ska göra mitt golfspel bättre.

Det blev en riktigt trevlig dag.

 

Söndag 16 september

Vaknar med ont i halsen, så det var bara att börja gurgla sig och äta medicin.

Var trött och låg i sängen lite längre än vanligt.

Det blev inga större aktiviteter denna dag.

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0