V 17 Ett par möten HBF, RK samt sjukhusvärdinna

Måndag 23 april

Nu börjar inbetalningarna av medlemsavgifter, mycket jobb att hålla ordning på eftersom vissa aven betalar för en prenumeration på Stenmuren, lyckades missa ett par, men nu ska allt stämma. Tog mig nästan hela förmiddagen.

På eftermiddagen tog jag mig en promenad på nästan 1½ timma. Så underbart fint i naturen, nu har även gullvivorna kommit. Jag såg en nötväcka, rovfågel och en mängd småfåglar på min vandring med stavar.

Tisdag 24 april

Så var det dags att besöka men otroligt trevliga och gulliga frisör. Vi pratar mycket om ditt och datt, mat, trädgård och relationer. Vi har mycket lika åsikter. Så klippte han mig också, det blev lite mer lugg denna gång.

Sedan var det dags att åka ut till min lilla Lyxa, köpte med mig en sallad från Max, den var riktigt god med en bulgur sallad till grillad kyckling.

På kvällen var jag på möte med Röda Korsets krisgrupp. Fick även lite annat gjort.

Onsdag 25 april

Förberedde kvällens styrelsemöte, resultat budget mm.

HBF styrelsemöte

Torsdag 26 april

Sjukhusvärdinna . Hjälpte en gammal patient som jag hade mycket med att göra i början av mitt arbete på Statshälsan. Han kallade mig för sin sköterska, men nu kände han inte igen mig, så är det.

Sedan ut till Lyxa, hämtade de små. Gjorde bort mig medan jag väntade på att de skulle äta sitt mellanmål satte jag mig på en svart kista, det visade sig att det var deras bord där maten ställdes när de skulle äta. Barnen blev lite upprörda och jag bad så mycket om ursäkt och lovade att aldrig göra det igen. Jag blev förlåten.

Veckohandlade på hemvägen.

Fredag 28 april

Idag blev det en runda på golfbanan. Efter rundan köpte vi kroppkakor till lunch, det händer inte så ofta. Det är lätt och vi tycker det är riktigt gott ibland inte så dumma de som görs i Arontorp restaurangen. Vi är inga experter.

 Sedan blev det en vila och efter den var det bara att ta fram dammsugaren

Lördag 29 april

Vi tog lilla Tveta rundan, mitt eget namn på en av mina rundor. Det är alltid kul att byta runda både när det gäller längd och utseende. Det är otroligt vilket liv det är i skogen, fåglarna sjunger i munnen eller kanske näbben på varandra.


Så har fint har det nu blivet efter det vattenledningar lagts ner.

Underbara gullvivor

Violer

Så tulpaner i vår trädgård samt liljekonvalj blad

Det var så vackert i skogen med alla de vårblommor som nu kommit upp.

Söndag 30 april

Cykeltur till Färjestaden, handlade present till Hans. Minns inte riktigt vilken färg det skulle vara, men som tur var så blev det rätt. Camilla hade skickat en bild på telefonen, men den kom inte fram, så det gällde att ta till minnet. Det höll denna gång.

 

 


V 16 kassörs arbete, blommor till trädgården, våryra, Gokart

Måndag 16 april

Golf runda, ett underbart golfväder. Vi åt på golfrestaurangen efter rundan. Lite lyxigt och skönt att inte behöver hetsa hem för att laga mat.

 

Tisdag 17 april

Det tog mycket tid när det gällde kassörs jobbet, pga. fel från banken som släpat efter. Nu tror jag att allt är klart.

Det var ytterligare en faktura som blivit borttagen vid förändringen av organisationsnumret.

På eftermiddagen blev det som vanligt Lyxa promenad i regn, hagel och solsken, riktigt aprilväder.

Onsdag 18 april

Blommor till köksträdgården. Vågar ännu inte sätta ut mina pelargonier eftersom vädret är så osäker. Köpte penséer som ju är mycket tåligare


Torsdag 19 april

Lång runda med Lyxa, det var riktigt skönt.

Fredag 20 april

Nu är deklarationen inskickad, hade inte så mycket att ändra på, men har heller ingen vana när det gäller köp och försäljning av aktier mm. Puuu!

Lördag 21 april

Våren golfrunda, våryran. I år spelade vi på Ekerum eftersom det är värdparets hemma bana. Jag gick i sista bollen tillsammans med Björn, Lasse och Gudrun.


Samling för incheckning


Knut tränar puttning

Knut och hans flickor


En välbehövlig matpaus efter 9 hål, Gudrun låter sig väl smaka

Björn, lägst handikapp

Lasse, vann över mig

De första 9 hålen var usla för mig, spelade bra vart annat hål, tyckte det var synd när jag lyckade med 5 slag och fick inte mer än 2 poäng. Sedan efter fika pausen, gick det bättre och tillslut kända jag mig ganska nöjd med rundan. vi hade tur med vädret, lite kyligt men jag var rätt kläd så frös inte.

Efter det vi kommit i mål alla 10 åkte Knut och jag hem för dusch och ombyte. Sedan tog vi cyklarna till färjestaden så att vi inte behövde diskutera vem som skule köra hem.



Det goda vita vinet

Knut verkar lite trött, men Benny tar hand om honom, Lasse kollar KFF s resultat, medan Björn bara njuter.


Tre glada tjejer, Monica, Gudrun och Gittan

Värdfolket i köket

Trots att KFF förlorat ser Lasse glad ut

Vi bjöds på en välkomst drink med tilltugg samt en god fisksoppa. Fick ett riktigt gott vin till, dricker inte så ofta vitt med detta vin var i min smak.

Efter en trevlig kväll där jag även fick med en flaska vin hem eftersom jag delade andra platsen med Gittan. Lite kul, hon var bussig och delade med sig, vi hade samma poäng men hon har ju ett lägra handicap.

Söndag 22 april

Började dagen med att titta på golf, Volvo China Open, det var en svensk med i toppen Alexander Noren. Han lyckade inte riktigt men kom på en hedersam topp 10.

På eftermiddagen var jag på Gokart. Lika trevligt som vanligt, tävlingsledaren ung och är så otroligt söt och trevlig, skulle passa antingen Caroline eller Maria. Önskedröm från mormor.


Reina håller koll på starten

Inget hände vilket är skönt.

 

 


V 15 Barnbarnen på Öland, nya dynor till utemöbler, Agility

Måndag 9 april

Även i dag var jag på orientering. Hämtade upp Anette och så gav vi oss i väg till Grönlid. Vädret var inte lika bra som i går men som väl var regnade det inte. Mycket folk som springer runt i alla åldrar.

Denna dag fick vi något alvarliga skador än gårdagen. Ett knä som vi fick lägga kompressionsbandage på för att förhindra svullnad, en skadad finger som blödde ymnigt som vi strippade, sedan lite andra skrubbsår. Inte kul att det händer men skönt att vi är till nytta.


Så var allt klart och vi var på väg hem

Det var skönt att komma hem på kvällen med lite god mat och se sista avsnittet på 30-grader i februari, en serie som det hände så mycket elände, men slutade lyckligt.

Tisdag 10 april

Skollov och jag hade lovat passa de små barnbarnen. Det visade sig att mamma Emma hade blivit riktigt förkyld, kunde knappt prata och var febrig. Wilma var väl inte helt frisk heller och lite tveksamt med de andra.

Vi åkte i alla fall över till Öland så mamman kunde sova för att friskna till.

Det blev ingen utegång utan det spelades spel, ritades och lektes kurragömma.  Vi bakade även scones till mellanmålet på eftermiddagen.

Vid 15:00- tiden gjorde vi oss i ordning för att åka in till Kalmar, lämnade tillbaka stolsdynor på Rusta vilka inte passade våra stolar. Vi hade blivit tipsade av Tobias att det såldes dynor på fredagskvällen vid Lindsdal som skulle passa våra utemöbler.

När vi lämnat barnen åkte Knut och jag dit, det stämde bra. Vi blev så nöjda med vårt inköp som även blev billigare än det vi köpt på Rusta. Härligt när sådan händer.

Onsdag 11 april

Hämtade flickorna även denna dagen, Emma var inte mycket bättre, så hon var säkert glad att få vila sig.

Vädret var bättre så efter lunchen gick vi ner till skogen och där klättrade flickorna i det nedfallna eken som verkligen är ett fint klätterträd.

Så plockade de vitsippor till sin mamma. Vi åt mellanmål och sedan var det dags att åka hem.

Det var så roligt när vi kom hem med blommorna för då sjöng de ja må hon leva för sin mamma.  Själv åkte jag vidare till Kupan, vi skulle ha möte med FHG. Det skulle komma en polis och prata droger, jag hade låna kanonen på HBF och taget med min dator. Tyvärr funkade inte den filen som polisen hade med sig med min dator så det blev ingen information. Så kan det gå, men hon återkommer vid vår nästa träff.

Vi pratade om våra uppdrag och försökte att bemanna dem så gott det går. Vi är tyvärr inte så många men jag tror att vi klarar det.

Torsdag 12 april

Sjukhusvärdinna på förmiddagen, lika trevligt och roligt som vanligt. Träffade på Cathrine och vi bestämde att vi måste ses på en lunch, men det blev inget avtalat möte. Vi får se när det kan bli.

På eftermiddagen var Monica och jag på länsstyrelsen och stämde av Eu- projektet. Det blev riktigt bar så nu tror jag att löper på utan större problem.’

När jag kom hem därifrån åkte jag till ICA och handlade.

Den dagen gick i ett.

Fredag 13 april

Bäst att hålla sig hemma och sköta om hemmet.

Är ju ganska skrockfull, men fredagen den trettonde har jag aldrig brytt mig om.

Men huset behövdes snyggas upp och matbrödet var slut så det blev bak och städ denna dag.

Lördag 14 april 

Söndag 15 april

Två dagar med Agility tävling.

Många av familjen var engagerade, barnen var koppelhämtare, när hunden tävlar kastas kopplet och det ska sedan finnas vid målet, detta skötte flickorna galant. De hade varsin grupp.

Emma var dataansvarig även Amelie, Curt hjälpte till med banan, Tobias var backup på datan. Själv hade jag det ansvarsfulla arbetet som manuell tidtagare. Jag lyckades bra, det flesta tiderna var inom hundradelen rätt.


Här är både jag och hunden fullt fokuserade 


v 14 dansavslutning, Påsk, Första Hjälpare på orientering

Måndag 2 april

En dag utan större händelser, gick min runda men förövrigt inget att skriva om.

Tisdag 3 april

Hade ett möte på banken för Hembygdsföreningens räkning.. Det visade sig att två fakturor inte blivit betalda. Det fanns en förklaring till det. Det hade inte uppmärksammats att det fanns två väntade fakturor när organisationsnumret förändrades. Jag höll på att bli tokig innan jag förstod hur det hade hänt. Men tillsammans med banken blev allt tillrätta lagt. Det var inte mitt fel.

Motion som vanligt, promenad samt Pilate på Skogsbygården.

Onsdag 4 april

I dag var det avslutning på Ebbas dans. Eftersom Knut behövde bilen skulle jag ta bussen 404 som stannar nästan utanför danslokalen.



Hade tittat ut en tur där jag skulle vara i god tid innandansen skulle börja. Men oturen var med mig bussen var försenad som jag kom strax efter dans börjat, men jag kunde smyga in och få se den lilla gumman dans så fint .

Efter dans gick jag inte till centrum, köpte mig efter mycket provande nya joggingskor som jag även ska använde till golfspel. Hoppas nu det blir bra, har fått så ont i fötterna av mina gamla golfskor.

Torsdag 5 april

Titigt upp och handlade påskmat, Knut var med för vi skulle även köpa nya dynor till utemöblerna. Visserligen verkade det ju inte bli väder för att sitta ute i helgen, men om i fall !!

Vi hittade några dynor på Rusta som vi tyckte verkade ok, men när vi kom hem var de alldeles för små för våra möbler, så de måste bytas.

Så blev det lite fixat i hemmet, damsuga, torka köksgolvet och bädda sovrummet till Olofsson som skulle komma på kvällen.





Johan var inte med han var på bilutställning i Jönköping, men övriga familjemedlemmar kom. Flickorna var som vanligt utklädda som påskgummor.

Trevligt när de kommer.

Långfredag 6 april

Läste på facebook att Kerstin skulle bjuda på kalvstek och pressgurka, blev så sugen på det så det hade vi på långfredagens lunch. Det blev riktigt gott.



På eftermiddagen kom Tobias med familj. Det blev en rolig stund både för de stora och små. Mycket lek med kusinerna och godisletande.

Så åt vi en saffrans kryddad kycklingfilé, det blev gansak ok.

Påskafton 7 april

Som vanligt påskbord med ägg, sill, köttbulla, omelett mm. I år var det dags för Caroline att smaka snaps, hon tyckte det var värre än medicin, men klarade av att dricka upp.  Hon tyckte det var underligt att bli tvingad till detta när föräldrarna har tjatat att inte dricka sprit. Men nu har hon kommit upp i ålder då det är tillåtet i småmängder tycker jag.


Maria och Caroline hade gjort påskägg till varandra

De kastade dem från balkongen så att de gick sönder och godis gick att komma åt.

Det blev flera kast.

Camilla och Hans var ute med sina hundar på alvaret och tränade. På annandagen skulle de tävla för första gången med Skorpan. Hon är väl inte riktigt klar änne med det är väl bra att börja.

Efter fikat på eftermiddagen åkte familjen O till sitt hem i Växjö. Det blev tyst i huset.

Påskdagen 8 april

Denna dag var jag på orientering som första hjälpare.




Det är ett trevligt uppdrag med många roliga människor som springer runt i skogarna. från 5 – 75 år, även de allra minsta fick gå en liten runda med karta på skoj.

Året tävling var i Grönlid, det tog ungefär 1 till att åka dit.

Första dagen hade vi inte så mycket att göra, alltid är det någon som skrubbar sig, så en hel del plåster gick det åt.


V 13, 1 april, julfirande i Mjölby 1917

Måndag 26 mars

På förmiddagen en runda på 1 ½ timma, vädret skönt men lite kyligt, gjorde ju inget med tanke på att jag gick riktigt fort. Lyssnar just nu på boken flimmer. Riktigt spännande.

Tisdag 27 mars

Ingen Lyxa - promenad eftersom Wilma var sjuk och mamma hemma hos både henne och Lyxan.

Jag tog rundan runt Kalkstad, Lenastad och Kåtorp, har mätt upp den till ca milen.

Går med stavar, men får väl ta några springsteg såsmåning om, eftersom det även i år blir tjejmilen.

Onsdag 28 mars

Golfrunda samt möte med sjukhusvärdinnorna på kvällen. Det var ett riktigt symöte, alla pratade i munnen på varandra.

Torsdag 29 mars

I dag var det verkligen ett helt program

1.       Sjukhusvärdinna

2.       Ut till ljusstaden för en promenad med Lyxa på en timma

3.       Hämta 6 och 4 åringen på förskolan

4.       Veckohandla

5.       Byombuds möte på Hembygdsgården

Var även hemma en liten stund för att säga hej till Knut.

Fredag 30 mars

Knut var i Köpstaden och sålde lotter för Lions räkning, själv tog jag en cykeltur till Susanne i Kåtorp som hade lovat mig pelargonier sticklingar. Hon bjöd på kaffe i deras uterum som även innehåller en pool.

Det var riktigt trevligt, var med på en biltur för att skjutsa ner maken som kommet hem med deras husbil och han skulle sedan tillbaka till sin affärsbil.

Så fick jag ett antal sticklingar som jag hoppas klara av och få att växa till stora blommor i sommar.

 Lördag 31 mars

Vi tog en riktig promenad på morgonen, något som jag kallar lilla Tvetarundan (finns en längre väg i närheten av Tveta) och var hemma till Melodikrysset som vi klarade av med lite hjälp av nätet.

Söndag 1 april

Försökte lura Knut om att det står en älg i trädgården, men det gick han inte på. Har dålig fantasi, det ända april lur jag egentligen sett och hört något om var Susannes på feecebok, se nedan. Tror ingen gick på det.




Vi har ju slutat mata fåglarna men när Knut fick se rödhaken, kunde han inte låta bli att slänga ut havregryn, men vem åt dessa gryn?


Vi tog oss en promenad i vår skog, där två granar har av kyrkan (det är kyrkans mark) fått lov att röja.




De har mycket att göra men det blir riktigt fint.

Vi hörde mycket fågelsång trots att vädret inte var det bästa. Fångade även en rödhake på bild.

På eftermiddagen rensade jag bland gamla utklipp.

Hittade en hel del roliga historier och bilder. Nedan en av de som jag tycker får en plats i min blogg.




Så hittade jag även en beskrivning som mamma beskriver jularna när hon var barn.

Läs detta nedan, i hög grad intressant och kul att spara.

Minnen från julfirande i Mjölby under år 1917 och några år framåt.

 

Anna dagen, den 9 december, skulle lutfisken blötläggas för att svälla i ca en vecka. Därefter skulle den läggas i nytt vatten tillsammans med soda och kalk tills den blev mjuk. Sedan skulle den urvattnas i kallt vatten som byttes varje dag fram till jul.

Nästa glada händelse var den 15 december då barnen fick jullov från skolan. Dessa år då första världskriget pågick var det svårt att få matransonerna att räcka till.  Vi skaffade tillsammans med närboende släktingar två smågrisar för uppfödning och som blev stora och feta till jul.  Vi bodde i hus med uthuslänga på gården, i uthuset fanns grisarna. Så kom då slaktaren och skulle utföra slakten. Jag, min 5 år äldre bror och kusinerna tyckte det var svårt, men även spännande att få vara med om detta. Men vi fick inte se på. Vi blev instängda men vi hörde ändå hur grisarna skrek när de fördes ut på gården. Mamma och faster var tvungna att vara med och vispa i det blod som rann av grisarna för den skulle användas till palt och blodpudding. Om den inte vispades så blev den klimpig och kunde inte användas.

Alla vuxna var så glada åt den goda maten vi skulle få till jul sa vi barn glömde snart bort den hemaska slakt dagen.

Mamma och faster följde med till ett slakteri där grisarna skulle styckas. De skulle ta hand om och göra i ordning tarmarna som skulle bli till korvskinn.

I grisblodet blandades grovt rågmjöl, mjölk, sirap och en massa kryddor. Massan formades till stora paltar men först placerades en hög med späcktärningar inuti paltarna som sedan kokades i saltvatten. Blodpuddingar bakades i ugn.

Det styckade fläsket togs om hand. Det blev skinkor och stekfläsk som skulle läggas i saltlag. Kotletterna stektes. Mycket gick till korv. Då skars fläsket i småbitar och maldes på en liten handdriven kökskvarn. Det var ganska jobbigt. Minst 4 sorters korv tillagades.  Kokkorv, stekkorv, bräckkorv, som skulle skickas till rökning, och spickekorv vilken skulle hänga i taket på en stång för torkning. Det var den stång som min bror använde till skivstav så han väntade otåligt på att korven skulle torka.

Korvskinnet var av två sorter. Det smalaste användes till dessa 4 sorters korv, medan det vidaste användes till grynkorv. Grishuvud och ben kokandes och skars till sylta. Jag minns att köket verkade väldigt immigt under denna tid före jul.

När allt från slakten var färdiglagat fick jag gå runt med ”smake” av lite av varje av maten till gamla tanter som vi kände i kvarteret och som inte hade möjlighet att föda upp julgris. Det tyckte jag var väldigt roligt.

En del av fläsket smältes till flott och användes till julbaket. Limpor bakades av flera slag. En deg skulle stå och jäsa flera dagar. Jag tror det blev s.k. surlimpor av detta. Vanliga rågkakor skulle finnas till doppet i grytan.

Så bakades saffransbröd, kryddskorpor, pepparkakor och minst 7 sorters andrasmåbröd.

Min bror och jag följde med pappa till skogen för att hämta julgran. Vi tog en kälke med oss och jag minns att vi fick pulsa högt i snön.

Vi var med i en förening för barn och där fanns en sparkassa som två medlemmar skötte under överinseende av vuxna.

Där sparade vi minst 25 öre i veckan som vi skulle få ut till jul. Vi hade en farfar som besökte oss varje söndag och då fick vi en slant av honom som genast sattes in på denna lilla bok. Ungefär 20 – 22 kr brukar vi få ut. Då kunde vi köpa julklappar till familjen och till morbror, moster och kusinerna i Uppsala dit vi sände en julklappslåda varje jul och fick en tillbaka.

Kvällen före julafton badade vi i en stor balja i köket. Mamma värmde vatten på spisen. Vattnet fick vi hämta på gården och även bära ut det efter badet. Det var underbart med detta bad. Vi fick nya nattkläder och rena lakan i sängarna och mådde så gott. MNN pyntade och hängde upp rena gardiner till långt fram på natten. Det var ljuvligt att vakna på julaftonsmorgonen.

På julaftonsförmiddagen kunde det hända att pappa, min bror och jag gick till järnvägsstationen och mötte två ogifta mostrar från Uppsala som firade jul hos oss ibland. Då hade vi en kälke med oss att dra hem väskorna på. Det var så spännande med väskorna för de hade mycket paket med sig till oss barn.

Vi hade ett mycket gästvänligt hen. När inte våra släktingar från Uppsala kom till julen bjöds alltid några ensamstående att fira jul med oss. Så småningom fick vi till granne en ensamstående dam och hennes brorsdotter som var 14 år.

Flickan var från Hälsingland där hon hade många syskon. Hon skulle arbeta i sin fasters affär. Pappa fick höra strax före jul att en flicka längtade hem. Då bjöds de att komma till oss på julafton. Detta blev så lyckat så de fortsatte att komma varje jul ända tills flickan gifte sig och bildade hem.

Höjdpunkten var naturligtvis julafton. Vid frukosten avsmakades julosten. Den köpte vi av en gumma som bodde på landet, hon hette Klara. På hösten ordnade hon ostgille. Då kom grannar som hade kor, till henne med mjölk. De blev då bjudna på något, vad vet inte jag. Sedan ystade hon och skötte om sina ostar till några dagar före jul.

Då åkte hon med mjölkskjutsen till oss och flera för att sälja sina ostar. De var beställda från år till år. Det var den godaste ost jag har ätit.

Vi åt julmiddag med dopp i grytan och alla andra traditionella rätter.

Så skulle granen kläs. Det gjorde mamma och pappa och vi fick vänta i köket tills allt var färdigt. Det var den längsta tiden på hela dagen. Äntligen fick vi koma in. Där var granen tänd med levande ljus och med julklappar under. Gotter fanns också på bordet.

Vi hade ingen tomte varje jul. Men en jul kom två tomtar. En av våra mostrar var då tomte och skulle gå ut köksvägen för att komma in genom en annan dörr. Då stötte hon emot en annan tomte i den mörka farstun, han skulle också till oss. De blev lika rädda båda två.

Till sist blev det äntligen julklappsutdelning. Vi tyckte vi fick många julklappar. Vi skrev rim på våra julklappar när vi lärt oss läsa och skriva. Ett rim minns jag särskilt bra. Jag fick ett paket från Uppsala och däri var det ett par pojkkalsonger och min bror fick ett med flickbyxor i. På min brors paket stod det ”Om du ej i dessa kan dej visa , får du byta med Anna-Lisa”.

På kvällen åt vi risgrynsgröt med en mandel i. Våra mostrar blev glada och de fick mandeln för det betydde att de snart skulle bli gifta.

På juldagsmorgonen gick vi i julotta. Sedan var det sedvanligt släktjulkalas hos farmor och farfar i huset bredvid. Då fick jag ha den klänning som alltid var nysydd till jul.

Släkten bestod av tre familjer med tillsammans 10 barn. Jag var yngst och farfars gunstling. Höjdpunkten för oss barn var när farfar skulle slakta marsipangrisen. Vi fick stå utanför dörren till ”salen” och skrika som en gris. Oj vilket skrik från 10 barn. Sedan fick vi komma in en i taget med en bindel för ögonen och välja ut våra gotte-högar där en bit av marsipangrisen också fanns med. Jag som var minst fick komma in först. Jag glömmer aldrig hur spännande det var.

På kvällen när vi ätit av all julmat och gotter ställde vi upp och marscherade runt kvarteret med musik. Det var flera av släktingarna som trakterade instrument såsom dragspel och fiol, min bror spelade klarinett och pappa spelade basfiol men den kunde han ju inte ta med. Vi andra sjöng, slog på triangel och grytlock.

Annandagen var den första julfesten. Pappa var ofta engagerad som lekledare på julfester ac många slag. Jag som tyckte mycket om att dansa, fick följa med och alltid var jag närmast lekledaren för han visade med mig hur danslekarna skulle gå till, det hade vi tränat på hemma. Gottpåsar fick man överallt. Så fortsatte julkalas hos släkt och bekantskapskrets, dagarna räckte knappast till. Vi hade också kalas för släkten och ett för övriga bekanta. Vid ett av våra släktkalas blev två av kusinerna osams, två bröder 10-12 år. De gick ut i köket och slogs, ramlade på en hög tallrikar som åkte i golvet, stor uppståndelse. De vuxna kom ut med deras pappa i spetsen. Det blev ovett och slut på kalaset för deras del, de fick gå hem ensamma.

Så småningom började julgransplundringarna. Vår egen var mycket populär. Pappa var ju lekledare och det visste alla. Han hade alltid övat in en ny danslek med oss till denna dag. Julgrannen flyttades ut i köket. Två stolar sattes upp på kökssoffan och där satt min bror och hans spellärare, de spelade klarinett när vi dansade.

När barnen började skolan den 15 januari var inte alla plundringar avverkade.  Det var att skynda hem från skolan, klä om och iväg till vänner i grannhusen.

Dessa minnen skrev mamma 1985-01-02 till barnbarnet Johanna som troligen skulle använda detta i skolan.

Jag har skrivet av det, mamma hade skrivet på maskin, men att scanna in det skulle troligen vara svårläst  trots maskinskrift.

 

 

 


RSS 2.0